Flashmob

2018.11.12-én és 13-án délután egy flashmob rendezvényt tartunk Budapesten, a Herzl téren a Dohány Zsinagóga főbejáratával szemben. A partner akivel együttműködünk a német állami turisztikai hivatal (DZT – Deutsche Zentrale für Turismus). A flashmob témája alapvetően a XXI. századi digitalítás, hogy a digitális fejlesztésekkel hogyan lehet népszerűsíteni a kultúrát, hogyan lehet az emberek szívéhez a digitalitással közelebb kerülni és a kulturát megszerettetni.

A német központi turisztikai hivatal (DZT) ehhez a híres zsidó zeneszerzőt, Gustav Mahlert kívánja segítségül hívni. A projekt keretében egy nagy kivetítőn keresztül szólal meg a Lipcsei Filharmonikus zenekar (GEWANDHAUSORCHESTER LEIPZIG) és Mahler I. szimfóniáját játssza majd. A digitalitás abban rejlik, hogy a filharmonikusok nincsenek személyesen jelen, hanem virtuálisan a kivetítőn tűnnek fel és a téren tartózkodó turistákat, járókelőket, érdeklődőket vonja be a játékba, a kultúrába oly módon, hogy az önként vállalkozó turista maga vezényelheti a zenekart egy un. kinetikus modul segítségével. Ahogy az önkéntes karmester (vagyis a turista, járókelő, érdeklődő) vezényel a kivetítő előtt, a zenekar ezt követi le és a vezénylésnek megfelelően, a kézmozdulatokat leolvasva a rendszer annak megfelelően gyorsítja vagy lassítja a zenészeket, ahogyan az önkéntes karmester irányítja őket. A zenét persze a filharmonikusok játsszák, de, hogy milyen tempóban, azt a karmester dönti el. A vezénylés közben egy digitális kamerarendszer felveszi az egészet a karmesterrel és a filharmonikusokkal együtt és a WiFi rendszer segítségével a végén eljuttatja a turistának a felvételt az FB-oldalára vagy az e-mal-címére, aki azonnal közzéteheti a világhálón és/vagy megoszthatja a közösségi oldalakon, hogy ő a világ egyik leglátványosabb helyszínén, a Dohány Zsinagóga előtti Herzl téren vezényelte a Lipcsei Filharmónikusokat és Gustav Mahler szimfóniáját. Ezzel népszerűsíti a digitalítást, a Lipcsei Filharmónikusokat, no és a Dohány utcai Zsinagógát és nem utolsó sorban a zsidó kultúrát Gustav Mahler darabján keresztül. Az önkéntes karmesterek között ajándék utakat sorsolnak ki. A fődíj egy több napos (3 éjszakás) utazás Erfurtba, ahol a látogatás fénypontja a helyi híres Alte Synagoga meglátogatása lesz (természetesen megfelelő belépővel együtt).

Minden érdeklődőt várunk szeretettel hétfőn és kedden délután 14:00-20:00 óra között a Herzl téren, a Dohány Zsinagóga Komplexum előtt.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük