A Pince

Gettókiállítás a zsinagóga alatt

A mélybe kell leszállnia annak, aki szembe akar nézni a múlt szörnyű gazságaival.

A Dohány utcai zsinagóga alagsorában nyílt meg a második világbáború, a Holokauszt utolsó gettóját bemutató kiállítás. A zsinagóga kertjében eltemetett zsidó vértanúk emlékét eddig is őriztük, s most láttatni szeretnénk, hogy milyen út vezetett elpusztításukhoz, és mi történt a Dohány utcai zsinagóga melletti utcákon, tereken, és miképp próbálták bátor emberek menteni az üldözöttek életét.

A három terem tablói nem helyettesíthetnek egy részletes magyar holokauszt kiállítást. Arra jött létre, hogy az ide látogató turisták, vendégek számára áttekintést adjon az antiszemitizmus kiteljesedéséről Magyarországon, amely százezrek embertelen megkínzásához és meggyilkolásához vezetett, s ezen belül bemutassa a gettó életét, és felvillantsa a maradék zsidóság élete újrakezdésének pillanatait.

A kiállítás különlegessége, hogy a látogatók szó szerint beláthatnak a régi utcákba, és bejárhatják a teljes gettót, ugyanis 1944 áprilisi és októberi légifelvételek, illetve a gettó térképe fedik a padlót is.

Az Alapítvány a Dohány utcai Zsinagógáért és az Infopoly Alapítvány – Dombi Gábor rendezésében – olyan kiállítást hozott létre, amely szembeszáll a történelmi tények kiforgatásával, amelyre a közelmúltban is akadt példa Budapesten.

A kiállítás további bővítés előtt áll, s erről mielőbb hírt is adunk.